Omeprazol STADA

Här finner du information om Omeprazol STADA, ett läkemedel som minskar magsyran. Du kan läsa om biverkningar, hur medicinen påverkar kroppen, vad du ska tänka på innan du tar läkemedlet och hur det ska doseras.

När du känner till dessa saker så kan du ta tabletterna på rätt sätt, och du kan också känna dig trygg med att veta hur din kropp påverkas av läkemedlet. På så sätt undviker du att drabbas av allvarliga komplikationer och du slipper osäkerhet kring vad som händer i din kropp.

Omeprazol STADA är ett av de läkemedel som innehåller ett ämne som heter omeprazol. Losec är varumärkesnamnet på det ursprungliga patenterade läkemedlet. Efter att patentet gick ut, är det fritt fram för andra tillverkare att tillverka och sälja läkemedlet under egna namn. De medicinerna har då ett namn där läkemedelssubstansen kombineras med tillverkarens namn, som t.ex. Omeprazol STADA. Det finns alltså flera läkemedel med omeprazol under olika namn. Här hittar du en lista över alla omeprazol-läkemedel.

Omeprazol STADA-tabletterna finns i tre styrkor, 10 mg och 20 mg, som är receptfria, samt 40 mg som är receptbelagt.

Tillverkaren heter  STADApharm AB. Moderbolag är STADA Arzneimittel AG Bad Vibel, i Tyskland.

Hur du vet vad Omeprazol STADA är

Omeprazol STADA använder du för att behandla refluxsymptom som exempelvis halsbränna och sura uppstötningar. Reflux är när syra från magsäcken kommer upp i din matstrupe och orsakar dessa obehag.

Omeprazol STADA använder du också för att behandla och förebygga magsår (sår i magsäcken och sår i tolvfingertarmen), även när magsåret är infekterat med bakterien helicobacter pylori och när du får magsår av NSAID-läkemedel. Du tar också denna medicin för att behandla gastroesofageal reflux-sjukdom (GERD). Du kan läsa om de sjukdomar som behandlas med medicinen här.

Innan du tar Omeprazol STADA är det viktigt att du känner till hur och när tabletterna ska tas och i vilken dos, och när du ska undvika att ta läkemedlet och när du ska vara försiktig så att du inte får allvarliga komplikationer. Det läser du om under användning.

Omeprazol STADA innehåller ett ämne som heter omeprazol som är den aktiva läkemedelssubstansen, d.v.s. det är den som har den medicinska effekten på kroppen. Medicinen tillhör en grupp läkemedel som kallas protonpumpshämmare. Protonpumpshämmare hämmar produktionen av magsyra och på det sättet minskar mängden syra i magsäcken och tolvfingertarmen. Du kan fördjupa dig i hur läkemedlet påverkar din kropp under funktion.

Förutom den önskade effekten att din magsyra minskar så ger också läkemedlet en del oönskade effekter i din kropp. Det kan du läsa mer om under biverkningar.

Hur du känner igen din medicin

Omeprazol STADA-tabletterna kan du känna igen på utseendet:

Omeprazol STADA 10 mg enterokapsel: Vita kapslar märkta ”OM 10” innehållande vita till svagt beiga runda korn.

Omeprazol STADA 20 mg enterokapsel: Vita kapslar märkta ”OM 20” innehållande vita till svagt beiga runda korn.

Omeprazol STADA 40 mg enterokapsel: Vita kapslar märkta ”OM 40” innehållande vita till svagt beiga runda korn.