Losec

Här finner du information om Losec, ett läkemedel som minskar magsyran. Du kan läsa om biverkningar, hur medicinen påverkar kroppen, vad du ska tänka på innan du tar läkemedlet och hur det ska doseras.

När du känner till dessa saker så kan du ta tabletterna på rätt sätt, och du kan också känna dig trygg med att veta hur din kropp påverkas av läkemedlet. På så sätt undviker du att drabbas av allvarliga komplikationer och du slipper osäkerhet kring vad som händer i din kropp.

Losec är ett av de läkemedel som innehåller ett ämne som heter omeprazol. Losec är varumärkesnamnet på det ursprungliga patenterade läkemedlet. Efter att patentet gick ut, är det fritt fram för andra tillverkare att tillverka och sälja läkemedlet under egna namn. De medicinerna har då ett namn där läkemedelssubstansen kombineras med tillverkarens namn, som t.ex. Omeprazol Actavis. Det finns alltså flera läkemedel med omeprazol under olika namn. Här hittar du en lista över alla omeprazol-läkemedel.

Losec-tabletterna finns i två styrkor, 10 mg och 20 mg, och dessa är receptfria.

Tillverkaren heter AstraZeneca AB och moderbolaget är AstraZeneca PLC London, i Storbritannien.

Hur du vet vad Losec är

Losec använder du för att behandla refluxsymptom som exempelvis halsbränna och sura uppstötningar. Reflux är när syra från magsäcken kommer upp i din matstrupe och orsakar dessa obehag. Medicinen är tänkt att användas för en kort behandlingstid. Du kan behöva ta tabletterna 2-3 dagar i följd för att få en lindring av dina symptom. Du kan läsa om de sjukdomar som behandlas med medicinen här.

Innan du tar Losec är det viktigt att du känner till hur och när tabletterna ska tas och i vilken dos, och när du ska undvika att ta läkemedlet och när du ska vara försiktig så att du inte får allvarliga komplikationer. Det läser du om under användning.

Losec innehåller ett ämne som heter omeprazol som är den aktiva läkemedelssubstansen, d.v.s. det är den som har den medicinska effekten på kroppen. Medicinen tillhör en grupp läkemedel som kallas protonpumpshämmare. Protonpumpshämmare hämmar produktionen av magsyra och på det sättet minskar mängden syra i magsäcken och tolvfingertarmen. Du kan fördjupa dig i hur läkemedlet påverkar din kropp under funktion.

Förutom den önskade effekten att din magsyra minskar så ger också läkemedlet en del oönskade effekter i din kropp. Det kan du läsa mer om under biverkningar.

Hur du känner igen din medicin

Losec-tabletterna kan du känna igen på utseendet:

Losec 10 mg enterotablett: ljust rosa, 6,5×12 mm, bikonvexa, filmdragerade tabletter, märkta med LOSEC-symbol på ena sidan och 10 mG på den andra.

Losec 20 mg enterotablett: rosa, 7×14 mm, bikonvexa, filmdragerade tabletter, märkta med LOSEC-symbol på ena sidan och 20 mG på den andra.