Omeprazol alkohol

Här kan du läsa om att kombinera läkemedel som omeprazol alkohol. När du läser här får du koll på vad som kan hända när man kombinerar alkohol med mediciner och du får också koll på hur alkohol påverkar din mage och dina problem med magsyra.

Med den här kunskapen förstår du om alkohol påverkar medicineringen, eller medicinen påverkar alkoholen i kroppen. Du slipper oroa dig för om det är farligt för dig att kombinera omeprazol alkohol, och du slipper oroa dig för vad som kan hända dig, din kropp och din hälsa när du dricker.

När du tar alkohol och medicin kan det vara farligt för dig

Hur är kombinationen omeprazol alkohol för dig? Om du dricker alkohol när du samtidigt tar läkemedel så är det inte bra för din kropp och det kan till och med vara riskfyllt. Det beror på vilka läkemedel som du tar, hur stora risker det är för dig. Varje individ reagerar också olika på att få i sig alkohol.

Du ska alltid kolla upp vad som gäller för dig och de läkemedel du tar, innan du dricker alkohol. Du frågar enklast din läkare eller på apoteket. De är vana att svara på sådana frågor, och det är inget konstigt att fråga. Bättre att fråga innan än att riskera något med din hälsa.

En del läkemedel är det riskfyllt att ta ihop med alkohol, och för en del är det sjukdomen som påverkar dig så att du reagerar starkare på alkohol än normalt. Det är förstås också olika om du dricker alkohol ilband eller ofta och också hur mycket alkohol du dricker.

Det är olika hur alkohol och läkemedel påverkar varandra.

Alkohol kan ge dig starkare biverkningar av dina läkemedel

När du dricker alkohol kan det antingen minska den effekt läkemedlet ger dig eller öka den effekt läkemedlet ger dig.

Både läkemedel och alkohol bryts ned i levern och då blir där en konkurrens om resurserna. En del läkemedel bryts ned snabbare i levern när du dricker alkohol, och får du dels mer giftiga nedbrytningsprodukter i kroppen och du får en svagare effekt av läkemedlet och det finns kvar i kroppen under en kortare tid.

Andra läkemedel bryts istället ned långsammare, och då ökar dosen av läkemedel i kroppen, och du får en starkare effekt av läkemedlet och det gör att biverkningarna samtidigt blir kraftigare.

Alkohol kan ge dig hjärtklappning och andnöd om du tar vissa läkemedel

Det är också så att alkoholens nedbrytning i levern kan påverkas av läkemedlet. Då kan den giftiga nedbrytningsprodukten från alkohol, acetaldehyd, öka sin koncentration i kroppen. Om det händer kan du må dåligt och få illamående, hjärtklappning och till och med andnöd.

Alkohol kan ge dig yrsel och påverka hjärnan

Att kombinera alkohol med läkemedel kan också göra att den gemensamma effekten blir extra stark. Både alkohol och många mediciner däribland omeprazol ger trötthet och yrsel, och då kan du få extra stark effekt om du tar både alkohol och medicin.

En del läkemedel som t.ex. värktabletter, muskelavslappnande medel, sömnmedel och lugnande medel  påverkar hjärnan. Och hjärnan påverkas också av alkohol, så tar du sådana läkemedel ska du undvika alkohol.

Kan du kombinera omeprazol alkohol?

För omeprazol alkohol känner man inte till några negativa kombinationseffekter utöver det som står ovan. Du finner därför ingen varning i bipacksedeln för att kombinera omeprazol alkohol. Du ska ändå alltid vara försiktig med att dricka alkohol när du tar mediciner.

Förutom hur kombinationen omeprazol alkohol är för dig, så har du också att tänka på hur alkohol påverkar dina besvär som du medicinerar emot.

Det är så att alkohol har en negativ påverkan på slemhinnan i magsäcken. Alkohol kan vara en bidragande orsak till magsår. Har man magsår eller dyspepsi (magkatarr) så ska man undvika alkohol som irriterar tarmslemhinnan. Annars finns det stor risk att dina besvär blir värre istället för bättre.

Har du en önskan att fördjupa dig i vad som händer när man kombinerar alkohol med läkmedel så ska du läsa vidare här.

Öka din trygghet kring omeprazol

Öka din trygghet kring omeprazol, läs mer under användning. Här hittar du information om hur och när du ska ta läkemedlet, vad du kan göra om du har svårt att svälja det. Du får också koll på dosering för just din sjukdom och vad du ska tänka på innan du böjar med omeprazol.

Vill du förstå mer om hur omeprazol påverkar din kropp? Läs mer under funktion.